[...] i warzyw strączkowych, i innych "wegetariańskich źródeł białka" (soi proponuje nie spożywać, prócz produktów sfermentowanych) jeden raz dziennie twaróg dozwolony jako źródło białka oraz do pomocy odzywka białkowa typu Whey. Ilość węglowodanów jaka uzyskamy pochodząca z tych źródeł to "nasz" minimalna ilość, do tego warzywa (zielonych nie [...]
[...] Poza preparatami witaminowo-mineralnymi bardzo przydatnymi w porze okołotreningowej są aminokwasy BCAA (brane przed treningiem jako ochrona antykataboliczna i alternatywne źródło energii) olej MCT (szczególnie w sportach wytrzymałościowych jako wysokointensywe, źródło szybkiej energii), tauryna (stosowana przed treningiem jako pobudzacz, środek [...]
[...] 1g białka i węglowodanów wynosi 4,1kcal natomiast 1g tłuszczu - 9,3kcal. Alkohol posiada również wysoką wartość energetyczną (7kcal/g) jednak nie może być stosowany jako źródło energii w sporcie z uwagi na szkodliwe działanie uboczne (obniżenie wydolności zawodnika). Komórki organizmu wykorzystują energię zawartą w węglowodanach, tłuszczach i [...]
[...] regeneracji mięśni. Dodatkowo AKG jest prekursorem glutaminy, dzięki czemu organizm potrafi nie tylko przez pare godzin, ale przez całe 24 godziny dziennie wykorzystać dobre źródło glutaminy, najważniejszego aminokwasu potrzebnego przy budowaniu masy mięsniowej. XPANSION MATRIX™ składająca się z glikcojaminy, glukoronolaktonu, l-cytrulliny, [...]
[...] rezultatem przestawienia się organizmu ze metabolizmu węglowodanów na metabolizm tłuszczów, są rożne rodzaje ketozy ale nas to nie interesuje .W czasie ketozy organizm jak źródło energii spala wolne kwasy tłuszczowe i ciała ketonowe. Oki mamy podstawy teoretyczne wiec teraz: Jak zacząć ckd i jak wygląda rozkład makro składników na tej diecie? [...]
[...] 1g białka i węglowodanów wynosi 4,1kcal natomiast 1g tłuszczu - 9,3kcal. Alkohol posiada również wysoką wartość energetyczną (7kcal/g) jednak nie może być stosowany jako źródło energii w sporcie z uwagi na szkodliwe działanie uboczne (obniżenie wydolności zawodnika). Komórki organizmu wykorzystują energię zawartą w węglowodanach, tłuszczach i [...]
[...] trafia do mięśni - mniej do komórek tłuszczowych. Co ważne ten wzrost nie następuje tylko na skutek wysiłku oporowego - ale również wytrzymałościowy czy szybkościowy. Kończąc na tym, że trening poprawia samopoczucie i kształtuje zgrabniejszą - czy lepiej umięśnioną sylwetkę. źródło: internet Zmieniony przez - solaros w dniu 2014-03-04 17:46:41
[...] l g białka i węglowodanów wynosi 4, l kcal natomiast l g tłuszczu 9,3 kcal. Alkohol posiada również wysoką wartość energetyczną (7 kcal/g) jednak nie może być stosowany jako źródło energii w sporcie z uwagi na szkodliwe działanie uboczne (obniżenie wydolności zawodnika). Komórki organizmu wykorzystują energię zawartą w węglowodanach, tłuszczach [...]
[...] Na syntezę glikogenu wątrobowego zużywane jest około 10% glukozy zawartej w pożywieniu. Przy niedostatecznym spożyciu pokarmu, glikogen wątrobowy stanowi podstawowe źródło zapasów glukozy dla systemu nerwowego oraz krwinek czerwonych, które nie potrafią korzystać z innych źródeł energii. W normalnych warunkach mózg dorosłego człowieka [...]
[...] mięso. Kreatyna może wiązać się z cząsteczką fosforanu i działać jako przenośnik cząsteczki fosforanu, którą może oddać ADP i przywrócić go ponownie do ATP, dzięki czemu źródło energii zostaje odnowione. Zatem zwiększanie ilości kreatyny w ciele może prowadzić do tworzenia większej ilości fosforanu kreatyny, który może szybko uzupełniać [...]
[...] jest mile widziane w naszym arsenale. Podsumujmy to szybko! 1. Wysiłek beztlenowy poniżej progu przemian mleczanowych - wysoka intensywność, czas krótszy niż 25 sekund źródło energii : fosfageny 2. Wysiłek beztlenowy powyżej progu przemian mleczanowych - bardzo wysoka intensywność, czas pracy od 25 sekund do 3 minut źródło energii : [...]
[...] sałatek z dodatkiem oliwy z oliwek. Śniadanie Na śniadanie przeważnie jem płatki owsiane, z dodatkiem, orzechów i suszonych owoców z mlekiem. Omlet z 3,4 jaj, plus jako źródło węglowodanów z dodatkiem płatków owsianych, rodzynek, orzechów. Następne posiłki w ciągu dnia (zazwyczaj dwa) to przeważnie: Zestaw z poniższych składników. - mięso [...]
[...] 11 - 35%. Oczywiście im większa ilość białka w porcji tym wyższa cena odżywki. Jednak nie tylko ilość będzie przekładać się na odpowiednią cenę. Warto zwrócić uwagę na źródło białka, czy jest ono pełnowartościowe. Przypomnijmy, iż do tych pełnowartościowych należą białka pochodzenia zwierzęcego (wyjątek stanowi elastyna, kolagen), zawarte w [...]
[...] białek i tłuszczów podstawowy składnik organizmów żywych (zwłaszcza roślin), jeden z podstawowych składników występujących w pokarmach zwierząt i obok tłuszczów podstawowe źródło energi. Węglowodany dzieli się na proste (monosacharydy, m.in. glukoza, fruktoza, galaktoza) i złożone, które można rozłożyć do monosacharydów. Zależnie od liczby [...]
[...] życia - Wykonujących ciężką pracę fizyczną jak i umysłową - Pijących kawę, alkohol oraz palących tytoń - Aktywnych fizycznie uprawiających sport Magnesium Citrate to źródło łatwo przyswajalnego magnezu, który pełni niebagatelną rolę w utrzymaniu homeostazy (równowagi) organizmu. Jako kofaktor >300 enzymów magnez bierze udział w: - w [...]
[...] indyki, ryby, chude produkty mleczne. One właśnie powinny stanowić składniki kulturystycznej diety. Tłuszcz to najmniejszy ilościowo składnik diety, który stanowi dobre źródło energii i jest niezbędny dla wzrostu masy mięśniowej. Przykłady: Lee Haney przez cały rok, również przed konkursem, spożywa jajka. Samir Bannout, stosujący dietę [...]
[...] jest mile widziane w naszym arsenale. Podsumujmy to szybko! 1. Wysiłek beztlenowy poniżej progu przemian mleczanowych - wysoka intensywność, czas krótszy niż 25 sekund źródło energii : fosfageny 2. Wysiłek beztlenowy powyżej progu przemian mleczanowych - bardzo wysoka intensywność, czas pracy od 25 sekund do 3 minut źródło energii : [...]
[...] BV 79 Białko soi BV 75 Białko ziemniaków BV 60 Czyli z pokarmów ogólnie dostępnych (nie odżywek) warto spożywać jako źródło białka : jajka , mleko , piersi z kurczaka. (żeby kogoś nie wprowadzić w błąd mleko zawiera mały procent laktoalbuminy , najwięcej ma białka zwanego kazeiną o BV =77) [...]
[...] nie tylko odpowiedni rodzaj węglowodanów, ale również ogólna ich ilość w diecie. Zbyt duża ich konsumpcja może powodować, iż to właśnie one będą zużywane jako zasadnicze źródło energii. Organizm mając ciągły dopływ łatwo przyswajalnych cukrów nie będzie się trudzić z mobilizacją kwasów tłuszczowych, których metabolizm jest znacznie bardziej [...]